Sevärdheter

Skata är en skyddad stadsdel, ett av Finlands bäst bevarade trähusområden och möjligtvis även det största. Gatornas namn påminner om den gamla sjöfarts- och skeppsbyggarstaden. De första kvarteren i Skata planerades i slutet av 1700-talet och beboddes av sjöfolk, hantverkare och senare tobaksfabrikens arbetare.

Trähusstadsdelen Skata är en sevärdhet i sig, med mysiga gator och tätt mellan husen. Här har vi samlat några platser som det också lönar sig att hålla utkik efter.


Alholmsgatan leder in till trähusstadsdelen Norrmalm, i folkmun Skata. På 1900-talet var Alholmsgatan med sina många affärer Skatas affärsgata.

Hamngatan / Loveret De äldsta husen i Skata finns på Hamngatan och Loveret. Husen härstammar från slutet av 1700-talet och första hälften av 1800-talet.

Strengbergs tobaksfabrik
Skolgatan
Tobaksspinneriet grundades år 1762. Philip Ulric Strengberg (1805-1872) köpte en andel 1842 och hade snart majoritetsandelen. Resten införskaffades av Victor Schauman (1822-1872). Tillsammans förnyade de fabriken och utökade dess produktion. I slutet av 1800-talet var Strengbergs tobaksfabrik Jakobstads största arbetsgivare, och under 1920-talet Nordens största tobaksfabrik. I och med att fabriken industrialiserades växte också mängden arbetare, som mest 1600 personer. I fabriken tillverkades snus, tuggtobak, piptobak och även senare cigarrer och cigaretter. Strengbergs cigarrer var kända och omtyckta. Verksamheten lades ner före millennieskiftet och idag fungerar fabrikens röda tegelbyggnad som Staden Jakobstads stadshus och den ljusa fabriksdelen hyser ett stort antal företag.

Brandkårshuset
Christinegatan 2
Jakobstads brandkårshus, planerat av Torben Grut, påminner om stadion i Stockholm som är planerad av samma arkitekt. Huset används nu av bl.a. svensk- och finskspråkiga amatörteatrar.

Westerlunds Resandehem
Norrmalmsgatan 8
Westerlunds Resandehem har anor från 1923 och är en av de äldsta, fortgående företagen i Skata.

Viktor Sunds stuga
Blockmakaregatan 8
Viktor Sund (1891-1966) bodde i huset med sin mor Sofia Sund som var ogift fabriksarbeterska på Strengbergs tobaksfabrik. Som 17-åring skrev han dikten ”Folkvisa” / ”Där björkarna susa” vilken senare blev tonsatt av Oskar Merikanto.  Enligt tradition handlar visan om Viktor själv och hans tilltänkta brud. De hade planerat att gifta sig till sommaren men fästmön dog innan bröllopet. Viktor Sund förblev sedan ogift. Han verkade som poet, lärare, överbibliotekarie och museiintendent i Jakobstad. Stugan är hans barndomshem och fick senare fungera som skrivarstuga.

Ekmans dieselpump
Alholmsgatan 33
Dieselpumpen är en originalpump från 1951 som fortfarande används dagligen av Ekmans bussar.

Alexandersparken
I norra delen av Skata mellan Norrmalmsgatan och Tavastgatan
En lummig och trevlig lekpark som fungerat som naturlig mötesplats för skataborna i många generationer.

Första Halpa Halli
Alholmsgatan 12

Finlands första Halpa Halli, på svenska Billiga Boden, startade sin verksamhet här 1967 och hyrde utrymmet av Folkhemmet som tidigare hade haft sin verksamhet i huset. 

Strengbergs läkarstation
Alholmsgatan 19
Det första stenhuset som byggdes i Skata. Det av K. J. Ahlskog planerade huset byggdes 1911 som Strengbergs tobaksfabriks läkarstation. År 1913 grundades här också stadens andra apotek  som fick namnet Nya apoteket. År 1930 flyttades apotekets verksamhet till centrum där det ännu idag bedriver sin verksamhet under namnet Botnia Apotek.
Idag hyser fastigheten förutom bostadslägenheter också Frimurarnas områdescentrum. 


Jakobstads första folkskola
Alholmsgatan 30
Byggdes som Maria folkskola 1874 till minne av Maria Malm, gift med skeppsredaren Otto Malm som i sina dagar var en av Finlands rikaste män. I byggnaden har verkat svensk och finsk folkskola och från 1928 finskt- och svenskspråkigt daghem.

Barnabo daghem
Jakobsgatan 21
Byggdes år 1908 på initiativ av stadens Martha-förening under benämningen "barnhemshus". Byggnaden har under alla år använts som daghem.

Författare Anna Bondestams hem
Alholmsgatan 18B
Familjen till författaren Anna Bondestam f. Elfving  (1907-1995) hyrde ett kök och kammare här. Hon skrev flera socialhistoriska romaner, däribland ungdomsromanen "Klyftan", som berättar om de röda och vita i Jakobstad kring 1918. Hon verkade senare som historieforskare och har skrivit flera historiska verk om Jakobstad.

Författare Kaarlo Haapanens hem
Biskopsgatan 1

Kaarlo ”Kassu” Haapanen föddes i detta hus (1918-1999). Han är känd för sin trilogi ”Pietarsaaren trilogia” som berättar om livet i staden med speciell fokus på vardagen i arbetarkvarteren i Skata. Han var en ordets mästare och i trilogin målar han en realistisk bild av livet i sin uppväxtmiljö i Skata på ett levande och ställvis humoristiskt sätt.

Kapten Idmans hus
Tavastgatan 8

Sjökapten Petter Gustav Idman lät uppföra gården 1856. Idman var sjökapten på barken Hercules som var Finlands första jordenruntseglare (1844-1847). Med kapten Idman som föredöme lockades många andra finländska skeppare att söka sig till avlägsna vatten

Kyrkstugan
Hamngatan 2

Det lilla röda huset är en tidigare kyrkstuga, ett övernattningsställe för larsmobor på kyrk- och stadsresan. Men den har i tiden inhyst även en gammal skomakarverkstad och senare en frisörssalong. Sommaren 2018 börjar Marmelad Kompaniet sin verksamhet.

Anna-Maria Runeberg
Hamngatan 4

Johan Ludvig Runebergs mamma, Anna-Maria, bodde i detta hus efter sin mans, Lorenz Ulrics död.

Johan Ludvig Runebergs föräldrars hus / Korken
Hamngatan 14

Vår nationalskalds J. L. Runebergs föräldrar, sjökapten Lorenz Ulric  och hans hustru Anna-Maria bodde i huset år 1828, samma år som Lorenz Ulric dog.

Skorpan
Loveret 14/Ebba Braheesplanaden

Skorpan Bageri och Café är ett mysigt kafé och kvartersbageri som sommartid också erbjuder hantverksglass. Kaféet slog upp portarna 2014. Innan dess fanns det en antikaffär i huset, vars äldsta del lär härstamma från 1790. Huset ska ha uppförts på begäran av kapten Peter Gustav Böckelman, och under årens lopp inhyst bland annat en liten flickskola samt fungerat som Jakobstads sjöscouters lokal.

Mera intressant läsning finns i boken ” Skata – stugor och drömhus i 1900-talets Skata”, pris 30€. Finns att få på Jakobstads museum, Tobaksmagasinet, Jakobstads Bokhandel eller genom att kontakta Britt Lindström tel. 040 7244 6382 eller brittl51@gmail.com

CYKLA GENOM SKATA
Skata kan med fördel avnjutas från cykelsadeln! Om du inte har cykel själv kan du hyra cykel från After Eight (Storgatan 8). På turistinformationen i Jakobstad finns kartor med förslag på cykelrutt genom Skata. Du kan även ladda ner den här:
» Cykelkarta som pdf


LITTERÄR VANDRING
Stadsbiblioteket i Jakobstad har sammanställt en guide som heter "Det litterära Jakobstad". I guiden finns en rutt genom staden som tar dig till miljöer som antingen finns beskrivna i böcker eller varit viktiga för författare från staden. Flera av dessa miljöer finns i Skata-kvarteren.

Du kan hämta broschyren, inklusive karta, från stadsbiblioteket eller bekanta dig med materialet på webben. Passa också på att lyssna på utdrag ur böckerna, fungerar både på dator och telefon!
» Det litterära Jakobstad

GUIDAD RUNDTUR
Är ni en grupp som vill få ut det mesta av ert Jakobstadsbesök? Boka en guide från Jakobstadsnejdens guideförening! Mer information hittar du här:
» Jakobstadsnejdens guideförening