Massörerna Timonen

Laila Rantanen-Timonen och Kari Timonen, Jakobsgatan 44

- Varför jag utbildade mig till massör? För att det är ett yrke som passar en synskadad person mycket väl. Visste du att ännu på 1980-talet var främst synskadade som utbildades till massörer i Finland? Det är ett traditionellt yrke för oss, säger Laila Rantanen-Timonen.

Laila fick sin examen som massör 1986 och utbildad konditionsskötare 1990. Tillsammans med maken Kari Timonen, han utbildad och verksam som massör sedan 1975, tar hon emot klienter hemma i parets hus i Skata.

Eller kvartersspat, som Laila kallar det.

- Huset är troligtvis byggt i slutet av 1800-talet. Under 1960 eller -70-talet fanns en av stadens allmänna bastun här. När vi flyttade in 1985 var det en av sakerna som tilltalade oss; stadsbastun passade utmärkt att göra om till behandlingsrum och verkstad.

Tillsammans erbjuder de bland annat klassisk massage, idrotts- och nervbanemassage, zonterapi och fysioakustisk behandling baserad på stimulans med lågfrekventa sinusljudvågor. Paret tillverkar och säljer även hantverk och produkter för torrborstning hemma och via nätbutiken Kuivaharjaus.com.

2016 utsågs paret till årets företagare av Synskadades förbund rf, bland annat för sin fördomsfria och gränsöverskridande företagaranda.

För mer information, besök parets hemsida http://hieronta-pietarsaari.fi, alternativt skicka e-post via adressen laila.rantanen-timonen@multi.fi eller ring 040 0882833.
Foto: Bo Isomaa