Marmelad Kompaniet

Hamngatan 4

Med tillräckligt många modiga år kvar i arbetslivet gör Catarina Nina Ekblom äntligen slag i saken: Som barn lekte hon alltid butik. Nu, sommaren, 2018, slår hon upp dörrarna till Marmelad Kompaniet i en liten röd stuga i Skata.

- Jag har jobbat med kosthållsekonomi och som förman inom restaurangköksbranschen i hela mitt liv. 2011 tog jag en paus och utbildade mig till restaurangkonditor, fick blodad tand och insåg att det är det här som jag vill syssla med: det vackra, fina och goda. Smått och gott, helt enkelt.

2013 grundade Catarina Nina sitt företag, med bas i köket hemma på gården i  Staraby i Pedersöre där hon bor. Samma år deltog hon i de svenska mästerskapen i mathantverk, det första året som deltagare från de andra nordiska länderna kunde delta - och kammade hem en silvermedalj.

Marmelad Kompaniet finns i en av de äldsta byggnaderna i Jakobstad. Tidigare har den inhyst bland annat en skomakarverkstad och fungerat som kyrkstuga där kyrkobesökare från grannkommunerna kunde vila i vänta på att gudstjänsten skulle börja. Nu senast fanns en frisörsalong i huset.

- Stugan är tjugosju kvadratmeter stor, av vilka sju upptas av det nyrenoverade köket. Det är här som magin sker, säger Catarina Nina som utlovar säsongsbetonade produkter som äppelchutney eller äppelmarmelad med en skvätt calvados till hösten.

Hovleverantören av råvaror är säkrad; makens huvudsakliga intresse är nämligen bärplockning och det är han som förser Catarina Nina med bland annat handplockade bär från trakten.

Innergården, hittills gömd för omvärlden, ska omformas till en typisk sekelskiftes köksträdgård med bärbuskar, gungor och små försäljningsstånd där andra hantverkare kan sälja sina varor under olika evenemang.

- Jag ser fram emot att lyfta fram också andra lokala och nordiska mathantverkare, erbjuda unika produkter, ordna temaveckor och presentera kompletterande produkter till de som jag tillverkar.

Marmeladkocken myser; Gumman får ha sin lilla affär medan gubben sitter på trappan, röker pipa och pratar med folk. När han inte är ute i skogen förstås.

För mer info, besök Catarina Ninas blogg på adressen http://marmeladkompaniet.blogspot.fi/ eller ring 050 3001077.
Foto: Bo Isomaa