Hantverkare Claire Witick-Mäkelä

Alholmsgatan 15

Att livet är fullt av överraskningar har Claire Witick-Mäkelä flera bevis på. Som född Helsingforsare anade hon exempelvis inte att hon innerst inne var en småstadsmänniska.

- Mina föräldrar, en syster och en bror flyttade till Jakobstad före oss. Vi hälsade ofta på och konstaterade att vi trivs här. Även om jag ibland kan sakna storstadspulsen så upplever jag att livskvaliteten är högre här.

Det var Claires föräldrar som köpte huset på Alholmsgatan. 1997 tog Claires familj över. Som husägare i Skata är det intressant att lära sig mer om husets historia och det var i samband med en renovering som de fick sig en ordentlig överraskning: Huset som de trott härstammade från 1926 visade sig vara hundra år äldre.

- I ett slag fick vi hundra år till att forska i. Huslängan inne på gården är byggd i etapper 1837-1843. Där har jag min snickarverkstad och ett loppis. En äldre postiljon har berättat att han i tiderna delat ut post till två äldre tanter som bodde där.

I Claires släkt finns många hantverkare och konstnärer. Själv drivs hon av skaparglädjen. Claire tillverkar både nytto- och prydnadsföremål, och fascinerad av att återanvända material enligt devisen “från skräp till skatt”.

För tillfället håller hon främst öppet under sommarhalvåret och i samband med andra evenemang i Skata.

För mer information, kontakta Claire på nummern 0400 613372 eller via e-postadressen claire_wm@hotmail.com.

Foto: Bo Isomaa